Adri's comics

Szerelem, madarak, kamion(osok), szellemek egy képregényben.

Így született

2011. szeptember 6. 00:00 • Adri

Előrebocsátom, hogy sajnos, nem sikerült minden történelmi dokumentumot megtalálni, amely a képregény keletkezéséhez fűződik, de 1. lehet, hogy bővíteni fogom, amint tudom, 2. bízva bízom az olvasók fantáziájában. :D Hosszú mese kezdődik, úgyhogy pattogtassatok kukoricát. :D
(e.i.: a képek egy kivételével kattintásra nagyobbak!)
Mindig is szerettem rajzolni, az általános elsőt rajz szakos suliban jártam ki. Azonban, így visszanézve, már ekkor is látszott, hogy valójában nem ez lesz az én pályám. Ugyanis ha nem volt kedvem, vagy olyasmiről kellett rajzolni, ami nem tetszett, nem is csináltam rendesen - pedig amúgy szófogadó kislány voltam... Szerintem az igazi művész egyik ismérve, hogy "rendelésre" is remekül dolgozik, hiszen neki ez a szakmája. - Mindegy, a firkamánia megmaradt a későbbi sulikban is (az egyetlen dolog, ami miatt dorgáltak a tanárok :P), és a sok gyerekkori képregény hatására (Múmin, Bobó és Góliát, Buci Maci - lehet röhögni :) -, és persze a Garfield, és benne az Orson, Kázmér és Huba, Dilidagonya, Nancy és Hugó, Grimmy...) sok képregényt is rajzoltunk.* Nekem volt Orson-koppintás tanyasi állatokkal, egy "Fádi és Pupi" című egy arab csávóról és a tevéjéről (akik beugrottak picit a mostani történetbe is - ld. kapcsolódók), és egy "Bon Csövi és barátai" című, egy rocker nyusziról és társairól. Ez utóbbi volt a legfejlettebb, folytatásos történetnek indult, de mivel festve(!) készült, és egy képkocka kb. egy óráig tartott, "férfiasan" bevallom, ráuntam. :D (Ennek egyik szereplője Jucus pólóján látható, 3. kapcs.)
*A többes szám itt öcsémre vonatkozik, sok ötletet nyúltunk/nyertünk egymástól. :) Itt vannak például a szellemek: az eredeti szellem-karaktert egy magyarórán alkottam, amikor a Husztot tanultuk (a remake-et ld. kapcsolódók), melynek hatására tesóm megalkotta a Radioaktív Szellemet (igen, jól olvastátok :P), amely visszaihletett engem... Az új szellemek szintén magyarórán születtek, csak ezúttal már gimiben, és nyelvtanon.Radioaktivitás-jel nélkül, ám színesben születtek az új szellemek, ahol még a körülöttük lévő világ is kék-vörösben pompázott. (Érdekesség: itt még Kéknek igazi kalapja volt - vagy a kockák is szellem-kockák voltak... ;))
Hogy később miért változtattam meg a mini-képregény címét, nem emlékszem, mindenesetre ez a félangol, sznob elnevezés nem lett jobb az EDDA-számra referálónál. :D A rajz viszont jobban sikerült a névadásnál, ezért is dolgoztam fel itt is (ld. kapcs.). Íme:Többen megjegyezték, hogy a szellemek enyhén hajaznak a Barbapapa hőseire. Nos, bevallom, kiskoromban néztem én is ezt a (kissé degeneratív :P) rajzfilmet, így érvényesülhetett a tudatalatti hatás.
Folytassuk Gerbával! Ismét egy picit családban maradunk: édesapánk kamionosként dolgozott, és egy régi-régi munkahelyén egyik fiatal kollégája, Vozik József, remek karikatúrát készített róla, és más kollégáiról, de ami a lényeg... Hogy a képeken tisztán látható a "púpos Skoda", alias Skoda-Liaz teherautó formája is!

Látszik, hogy nemcsak Gerba típusát, hanem még a mosolyát is innen kölcsönöztem. :) Azonban maga a neve és az egyénisége máshonnan származik: a fuvaros életmód viszontagságait tesóm öltötte képregénybe, ahol Gerba egy Scania márkájú jármű volt, ettől függetlenül szerepelt benne egy Skoda is.Gyakorlatilag azért vontam össze a kettőt, mert a Gerba név nagyon tetszett (még ha nincs is értelme - vagy épp ezért), viszont egy olyan bonyolult kamiont, mint a Scania, képtelen lettem volna rajzolni. :) A rend kedvéért, itt egy igazi kép egy púpos Skodáról.
Következő "áldozataink" a sirályok. Az előzmény itt is bonyolult: öcsémmel, még nagyon kis korunkban, azon versengtünk, ki tud minél tarkább, minél furcsább és minél több tyúkot rajzolni... Őrület, nem? :) (Igen, később pár tyúk-karakter újraélesztéséből lett Ében és Zalán.) Később olyan mániám támadt (ezúttal már csak nekem), hogy sirályokból kezdek sokat rajzolni, ám belőlük csupa egyformát. Így született egy csak sirályokból álló füzetke, ennek egy részletét láthatjátok:Tehát ők sem képregényként indultak, ám azzá lettek. A karakterek kiötlése nem volt nehéz, mert az eredetileg teljesen arctalan tömegből kivált egy mindig vidám és egy mindig mérges sirály (azaz Rí és Srí "ősei") - hozzájuk csatlakozott a képregényben egy csendes tojó.Ekkor még csak Rí-nek volt meg a megkülönböztető bélyege (a két szögletes tincs a homlokán), és a sirályok egy kitalált faj egyedei voltak, nem dankasirályok. Vicces egybeesés viszont, hogy a hímek és a tojók itt a faroktollak számában különböztek, és a valóságban a dankáknál is a farktollakat kell nézni, csak a hosszát: a hímeké hosszabb. :)
Még hozzáadott tápérték: Pöpőnek (ld. Dzsembori-tagok) tűnt fel, hogy a végleges sirály-alakok mennyire hasonlítanak a Chip és Dale szereplőire, és tényleg: a borzas fej = Dale = Rí, a "szőrös" mellkas = Chip = Srí, kék szemű lány = Sziporka = Bibe. Újabb tudat alatti hatás? :)
Közben Szókratész előformája is megjelent, egy néma, de egyáltalán nem ostoba házikedvenc formájában...És végül, de nem utolsósorban, térjünk rá főhősünkre, akinek keletkezése majdnem olyan elmebeteg, mint maga a főhős. :) Henrik ugyanis egy álomból jött, ahol is egy Alsószentiván-Párizs egyenes buszjárattal mentünk Franciahonba, öcsém, fogadott keresztanyám (szia, ha olvasod ;)) és én, aztán Párizsból kigyalogoltunk egy kis faluba és ott találkoztunk egy őrült motorossal...Sisakot nem hordott, amiről tudjuk, milyen veszélyes (a fejvédelemről kicsit más területen ld. kapcs.), de sildes sapkát igen, innen van Henrik jellegzetes fejfedője is tehát. Maga a karakter gyorsan megtetszett, így elkezdtem rajzolgatni. Henri-ból azonban gyorsan Henry, majd Henrik lett, és leszállt a motorról, de kapott nőt is. Ennek az angol állomásnak az érdekessége, ami (nem túl jól, de) olvasható az elő-komikban is: Jucus neve itt "Misery" volt (a "Miss Misery" c. Nazareth-szám után). Találó, nem? ;)

Aztán 2007 végén, 2008 elején egyszer csak összeadódtak ezek a hatások, és az erők eredőjéből "így lett a Chocapic". :D Mivel elfáradtam, mire ideértem az írásban, frappáns zárás helyett csak egy kérdés: van-e még ehhez kérdésetek? :)

Előző rész:
Vége - és mégsem
Következő rész:
Eligazítás

Hozzászólások

Gaboris
2011.09.06 11:52
Nekem csak egy kérdésem lenne: Mér nem tetted azt az u.i.-t a szöveg elejére, hogy ne gúvadjon ki a szemem az elhomályosodott kézírás kibogarászásában. XD Ezt a CAPTCHA is támogatja mivel "kell" a figyelmeztetés! :3 Amúgy vicces kis história. Bőven megérte volna "Pilot" epizóddá tenni őket a kezdet kezdetén. :D
Senok el Tirun
2011.09.06 16:57
Múminnak a zenéje az ami felejthetetlen. http://www.youtube.com/watch?v=WqkmlsTc2Jg&feature=related Rajzolás... Én is csináltam egy rövid, 10 részes kis sorozatot, "Születéstől a Halálig" címmel, amiben mindenféle kerti ízeltlábúnak az életét örökítettem meg, hangyától méheken át pókokig... Mindegyik 12 képkocka volt, és mind eltűntek valahol negyedik általános táján, ma sem tudom hová. Jó eséllyel édesanyám találta meg a mappát, amibe rejtegettem őket, és égette el. Szellemek és Barbapapa: http://www.youtube.com/watch?v=LnFSFlpcg5w&feature=related Gerba: Az "Skoda-Liza" akart lenni, ugye? A sirályok alapítottak egy zenekart? Itt miért nem játszottak soha?!
rotyogo
2011.09.06 20:44
Én nem kérdezek semmit:) Elégedett vagyok:) És hirtelen valami folytán magam is rajzolhatnéktól szenvedek:)
nevemnemede
2011.09.06 21:57
Nem szokásom az ilyesmi, de basszus, most fogadj egy nagy virtuális ölelést! Az összes képregény megvolt nekem is, amit felsoroltál! Múmin főleg übermegagigalájk:) Már többször meg akartam kérdezni: nem olvastál véletlen Rózsaszín Párduc képregényt? Annak volt egy része, amiben voltak kalapos(!) cowboyszellemek (jó, ez elég érdekesen hangzik...), és hát, ugye, Kék. Persze simán lehet, hogy te sosem láttad, de hátha...
Adri
2011.09.09 12:56
Gaboris: bocsi... :D Igazad van, ki is raktam "előiratnak" (e.i.). Örülök, hogy tetszenek a régi részek is, de én annyira már nem látom jónak őket; de ha esetleg újrakezdem, lesz még jobb. :) Senok el Tirun: igen, de képregényben sajnos nincs zene. De az is jó volt. :D Kár, hogy elvesztek a képregényeid, megnéztem volna. :P A Skoda-Liaz pedig azért Liaz, mert a Liaz is egy teherautó-típus. A sirályok meg azért nem játszanak, mert 1. nem énekesmadarak 2. az alteregóiknak úgyis van zenekara. :) rotyogo: rajta, rajzolj, érdemes próbálkozni! ;) nevemnemede: köszi a virtuális ölelést. :) Igazából elképzelhető, hogy ez is egy tudat alatti befolyás volt, bár rendszeresen nem vettük azt a képregényt, egyszer-kétszer elképzelhető. Ugyanis a Nils Holgersson-t is olvastuk, de az teljesen kiment a fejemből, hogy volt olyanunk, csak mikor kezembe akadt valahol egy szám, akkor, hogy jééé... Persze az is lehet, hogy ezek már keverednek a rajzfilmekkel... :P
narghil
2011.09.13 09:05
Jucus itt picit "lányosabb", lágyabb, mint később - sőt, valahogy még "megy" is Henrikhez. :)